Για το θέμα της αναβάθμισης των υποδομών του φυσικού αερίου για να μπορούν να δεχθούν μέχρι και καθαρό υδρογόνο συνομίλησα εκ μερους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην επιτροπή ITRE με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.Το ερώτημα μου εστιάστηκε στις αναγκαίες υποδομές για ομαλή μετάβαση από τον άνθρακα στην Δυτική Μακεδονία και την Πελλοπόνησο.
Δείτε ολόκληρο το διάλογο μας εδώ:
Η ερώτηση μου:
Σας ευχαριστώ κύριε Αντιπρόεδρε που είστε μαζί μας. Θα ήθελα να επιμείνω στο υδρογόνο όχι μόνο γιατί πρόκειται για τον εν δυνάμει καλύτερο μεταφορέα ενέργειας αλλά και γιατί είμαι απο την Ελλάδα, μια χώρα που χρειάζεται ομαλή μετάβαση,ειδικότερα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, οι οικονομίες των οποίων είναι προς το παρόν εξαρτημένες απο τον άνθρακα.
Αρχικά, σχετικά με το καθαρό υδρογόνο που απαιτεί ειδικές υποδομές η ερώτηση είναι εαν η Ευρωπαική Επιτροπή σχεδιάζει να προωθήσει στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου ή εαν θα χρειαστεί νέο;
Εαν τελικά αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για λόγους οικονομικής αποδοτικότητας, θεωρείτε πως είναι αποτελεσματικές οι πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου για τις φιλικές στο περιβάλλον επενδύσεις (Taxonomy) και τα χρηματοδοτικα εργαλεία που προτείνει η ΕΤΕΠ ώστε να έχουμε επιπλέον επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα ή χρειαζόμαστε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και εξειδίκευση;
Και η απάντηση του αντιπρόεδρου Τίμερμανς:
Το υδρογόνο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της ενεργειακής κατάστασης στην ΕΕ. Άρχισε με το παραδοσιακό γκρι υδρογόνο, προχωρήσαμε στο μπλε υδρογόνο και να καταλήξουμε στο πράσινο υδρογόνο να το αναμιγνύονται με φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας και προσαρμόζοντας τις υποδομές ώστε αργότερα να χρησιμοποιούνται σε επόμενο στάδιο και μόνο για υδρογόνο. Επενδύοντας στην ηλεκτρόλυση έχουμε ένα πρότζεκτ 2x40 GW που θα έιναι εξαιρετικά σημαντικό για το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες αυτές. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε μέσω του Horizon Europe και άλλων προγραμμάτων ώστε να αναπτύξουμε αυτή την τεχνολογία στην οποία η Ευρώπη έχει πλεονέκτημα και στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.