Άρθρο μου στη Voria.gr

Να επιλέξουμε εμβληματικούς χώρους στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας και να τους μετατρέψουμε με βάση τις αρχές του Bauhaus σε υποδείγματα βιωσιμότητας, αισθητικής και συμπεριληπτικότητας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με συμμετοχή των πολιτών χωρίς διακρίσεις.

Κάνοντας τις ιδέες μας, πράξη! 

Με αυτό το μότο πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη το Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών, ανάδειξη καινοτόμων έργων και καλών πρακτικών. Μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή άτομα απ’ όλη την Ευρώπη, με διαφορετικό υπόβαθρο, προκειμένου να συζητήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον Όμορφο, Βιώσιμο, Συμπεριληπτικό!

Σχεδόν ένα αιώνα μετά το κίνημα Bauhaus στη Βαϊμάρη του μεσοπολέμου, το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους απευθύνει ένα κάλεσμα σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, μηχανικούς, τεχνίτες, πολιτικούς και πολίτες να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους προκειμένου να αναμορφώσουμε το αστικό τοπίο, να δημιουργηθούν συλλογικές προσπάθειες και με θετική ενέργεια να εργαστούμε για ένα βιώσιμο και ελκυστικό μέλλον για όλους.

Δεν προσπαθούμε απλά να κάνουμε καλύτερα κτήρια. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στοχεύει να κάνει καλύτερες τις ζωές μας. Μία πολυεπίπεδη φιλοδοξία που εκτείνεται από τα κτήρια και τους δημόσιους χώρους, στα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έως τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές. Είναι μια πρωτοβουλία σχεδιασμένη για όλους. Και είμαστε πολλοί όσοι θέλουμε έναν πιο υγιή πλανήτη, όσοι θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, όσοι θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης. 

Επί δύο μέρες συζητούσαμε στο Ελληνικό, ένα μέρος του οποίου έχει γίνει πάρκο μπροστά στη θάλασσα, σπουδαίες ιδέες και καλές πρακτικές που κάνουν τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής των πολλών. Με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και του World Human Forum, με τη φιλοξενία του Ελληνικού και με τη συμμετοχή δεκάδων ομιλητών είδαμε και νιώσαμε μια τεράστια ευκαιρία. Να γίνουμε μέρος του Μπάουχαους εντάσσοντας τις πόλεις μας σε αυτή τη μετεξέλιξη! Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που είχα την τιμή να συμμετάσχω ως ομιλήτρια μαζί με τον συνάδελφο Πέτρο Κόκκαλη και τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, πρότεινα να αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία: Να επιλέξουμε εμβληματικούς χώρους στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας και να τους μετατρέψουμε με βάση τις αρχές του Bauhaus σε υποδείγματα βιωσιμότητας, αισθητικής και συμπεριληπτικότητας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με συμμετοχή των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Ένας χώρος σε κάθε πόλη αρκεί για να δώσουμε στους πολίτες μας την ευκαιρία να απολαύσουν την «ψυχή του Green Deal», που είναι το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus. 

Στη Θεσσαλονίκη διαθέτουμε ένα «ερείπιο πολυτελείας», το «Παλατάκι» που ρημάζει, το οποίο συνδέει την πόλη με την σύγχρονη ιστορία της, τη μοναδική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα και δείχνει την εξαιρετική προοπτική δημιουργίας  βιώσιμων υποδομών, υψηλής αισθητικής χώρων για τη φιλοξενία συμπεριληπτικών δραστηριοτήτων. 


Τα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές από την αξιοποίηση ανάλογων χώρων στην Ευρώπη μάς δείχνουν πως ήδη υπάρχουν πολλές εφαρμόσιμες ιδέες.  

Η Γερμανία διαθέτει 20.000 περίπου κάστρα και βασιλικές κατοικίες, έχοντας μετατρέψει την πλειοψηφία αυτών σε πόλους συνεχούς έλξης επισκεπτών. Το παλάτι Charlottenburg επί παραδείγματι, αφού αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν του Βερολίνου, φιλοξενώντας στους χώρους του συνέδρια, εκθέσεις, κονσέρτα και κάθε είδους εκδηλώσεις. Αντίστοιχη περίπτωση και το παλάτι Swchwetzingen με τους διάσημους κήπους και το Rococo-theater, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις και φεστιβάλ μουσικής. 

Το Chatsworth House στο Derbyshire της Γηραιάς Αλβιώνας, το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και σπάνιων βιβλίων, ενώ στον κήπο του διοργανώνονται δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, υπάρχει παιδότοπος και αγρόκτημα, προσελκύει κάθε χρόνο 300.000 επισκέπτες. 

Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται και στη Γαλλία, Chateaude Bagatelle, Donjon de Niort, Caumont castle κ.ά., με την πλήρη αξιοποίηση των châteaux, των παλατιών και του περιβάλλοντος χώρου τους για την φιλοξενία μουσείων, εκθέσεων, πάρκων αναψυχής και δραστηριοτήτων για παιδιά, συναυλιών και ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων. 

Σε ανάλογη λογική βιώσιμης αξιοποίησης υψηλής αισθητικής και συμπεριληπτικότητας εξελίχθηκαν το Gisselfeld Kloster στη Δανία, το Paleis Het Loo στην Ολλανδία, το Huis ten Bosch Palace στη Χάγη, το Royal Palace στο Άμστερνταμ, το Peterhof στην Αγία Πετρούπολη, το Dumfries House στη Σκωτία.

Κάτι ανάλογο αναλογεί και στο «Παλατάκι». Να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολυχώρο Ιστορίας και Πολιτισμού, ένα «Παλατάκι-έμβλημα βιωσιμότητας και αισθητικής προσβάσιμο σε όλους. Η τεχνογνωσία του εξωτερικού υπάρχει και είναι πολύτιμη. 

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μπορεί να αποτελέσει το όχημα!

Είναι η ώρα να πετύχουμε συνέργειες ώστε να δημιουργήσουμε έναν ελκυστικό χώρο για όλες τις ηλικίες, έναν πόλο έλξης όλων μας στη Θεσσαλονίκη και των τουριστών, μέσω βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, πετυχαίνοντας παράλληλα να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησής του χώρου και αποφέροντας ταυτόχρονα κέρδη για την τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι μια πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα!