«Είναι απαραίτητο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου. Η θηριωδία που συντελείται δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη»

«Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση. Η εγγυημένη επάρκεια των αγαθών, η ένταση των ελέγχων και τα βαριά πρόστιμα για όσους διανοηθούν να κερδοσκοπήσουν, τα αυξημένα αποθέματα σε ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που την 1η Νοεμβρίου θα φθάσουν στο 80% των διαθεσίμων αποθηκευτικών χώρων, και η στήριξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα των ευάλωτων, είναι τα μέσα που διαθέτουμε»

Συνέντευξή μουImage removed.στην Peloponnisos Newspaper - Εφημερίδα Πελοπόννησος

https://pelop.gr/spyraki-i-krisi-i-ee-i-ellada.../

Η πολεμική σύρραξη έφερε την Ευρώπη σε μια «απρόβλεπτη» κατάσταση. Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της, σε ποιο βαθμό δεικνύουν μια ικανοποιητική αντιμετώπιση της κατάστασης;

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια βόμβα στα θεμέλια της διεθνούς νομιμότητας και γι’ αυτό όφειλε να απενεργοποιηθεί άμεσα. ΕΕ και ΗΠΑ αποφάσισαν, χωρίς καθυστέρηση, ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο και το απέδειξαν με κινήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας του Πούτιν είναι το πιο βαρύ όπλο που έχει, ως τώρα, χρησιμοποιήσει η ΕΕ και φάνηκε πως αποδίδουν. Ταυτόχρονα φροντίζει να αντιμετωπίσει ακόμη και το χειρότερο σενάριο, να μην έχουμε δηλαδή φυσικό αέριο και πετρέλαιο τον επόμενο χειμώνα από τη Ρωσία. Και σ’ αυτό το πεδίο ετοιμάζεται συλλογικά, δείχνοντας αλληλεγγύη, όχι μόνο μέσω εθελοντικών κοινών προμηθειών αλλά και μέσω πρόνοιας για αποθήκευση ακόμη και για τις χώρες που δεν διαθέτουν μεγάλες υποδομές, όπως η Ελλάδα. Περάσαμε σε μια νέα εποχή στη διεθνή σκηνή. Με τον πιο αιματηρό τρόπο ο Πούτιν ώθησε την Ευρώπη:
-να μην αφήσει κανένα περιθώριο ανοχής στον αναθεωρητισμό, και το μήνυμα αυτό το έλαβε πρώτα από όλους ο Ερντογάν.
-να επιταχύνει την ενεργειακή της απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Σκοτώνοντας αμάχους στην Ουκρανία ο Πούτιν θύμισε, μέσα από την τραγωδία, στην ΕΕ πως είναι θεματοφύλακας αξιών του δυτικού κόσμου. Είναι απαραίτητο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου. Η θηριωδία που συντελείται δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Η Ελλάδα, άμεσα υλοποίησε τις αποφάσεις των θεσμών που συμμετέχει. Ωστόσο, στο εσωτερικό, υπάρχουν ενστάσεις για την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Πώς τελικά δικαιολογείται μια τέτοια κίνηση;

«Στην Ουκρανία σκοτώνονται παιδιά και οι αυτουργοί είναι υπόλογοι. Μπροστά στην τραγωδία δεν κλείνουμε τα μάτια. Αντίθετα, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΕ διαθέτει κονδύλια για αμυντικό υλικό και αναλώσιμα, προκειμένου να υποστηρίξει τους αμυνόμενους, και η Ελλάδα σε αυτή την τραγωδία πράττει το καθήκον της. Υποστηρίζει με αμυντικό υλικό τους Ουκρανούς όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Η απόφαση της Φινλανδίας να στείλει αμυντικό υλικό και της Ελβετίας να συμμετάσχει στις κυρώσεις είναι ενδεικτική της αλλαγής που έφερε η εισβολή στις διεθνείς ισορροπίες».

Πιστεύετε ότι, τώρα πια, καταδεικνύεται η ελλειμματική ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας, με δεδομένες τις ενέργειες Πούτιν, κυρίως μετά το 2014 στην Κριμαία;

«Η ερώτηση σας αναδεικνύει, με έμφαση, την ανάγκη η ΕΕ να αξιολογεί τα γεγονότα όταν συμβαίνουν και να δρα ενιαία και αναλογικά με βάση τις αρχές της. Δεν το έκανε το 2014 με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Επέβαλε κυρώσεις «χάδι» και συνέχισε με τον Πούτιν σε business as usual… Αυτό ήταν διπλό λάθος. Ανοχή σε παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και καθυστέρηση στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Τα λάθη αυτά ερμηνεύτηκαν από τον Πούτιν ως αδυναμία. Με καθυστέρηση, που κοστίζει ζωές αμάχων και πίεση στα νοικοκυριά των ευρωπαίων, η ΕΕ τα διορθώνει τώρα και τα δύο. Η ελπίδα είναι ότι οι Βρυξέλλες έμαθαν πλέον από τα λάθη τους…»

Δίνεται η αίσθηση ότι η Ελλάδα, με τη στάση της, δεν προσβλέπει σε μελλοντική στενή σχέση και συνεργασία με τη Ρωσία. Είναι έτσι ή πρόκειται για μια βιαστική προσέγγιση;

«Η Ρωσία, υπό την ηγεσία Πούτιν, επέλεξε να εισβάλει στην Ουκρανία. Σύσσωμη η ΕΕ απάντησε ότι κανένας αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται το «κλειδί» των ευρωρωσικών σχέσεων. Όσο η Ρωσία παραμένει με στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο άμαχοι σκοτώνονται από στρατεύματα, δεν υπάρχει χώρος για «εκλεκτικές συνεργασίες».

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε, άμεσα, πρωτοβουλία για στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές παρενέργειες του πολέμου. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει μια τέτοια προοπτική. Πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση;

«Τον Μάιο η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την ενδεχόμενη αλλαγή μοντέλου στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, που τώρα προσδιορίζεται από την οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή από την τιμή που προσφέρουν οι μονάδες φυσικού αερίου. Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που πέτυχαν προσωρινή αποσύζευξη των τιμών του ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο, οφείλει να λειτουργήσει διδακτικά για την Ελλάδα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν στο ενεργειακό τους μείγμα υψηλό ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια λύνεται μόνο εάν έχουμε πολύ και φθηνό πράσινο ρεύμα. Κι αυτό παράγεται μόνο εάν επεκταθούν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και αυξηθεί η δημόσια αποδοχή τους. Βραχυπρόθεσμα, η λύση είναι να ελεγχθούν οι τιμές της χονδρικής στο φυσικό αέριο. Μια παρέμβαση, περιορισμένου χρόνου, στην αγορά της χονδρικής με πρόβλεψη και για έλεγχο στις φυσικές παραδόσεις, θα απέτρεπε την κερδοσκοπία και θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία σε όλη την ΕΕ. Η σχετική πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι τεχνικά άρτια και βρίσκει υποστήριξη απο διαφορετικά πολιτικά ευρωπαϊκά κόμματα. Το στοίχημα είναι οι φανατικοί αρνητές της πρότασης, κυρίως Γερμανοί και Ολλανδοί, να αντιληφθούν πριν να είναι αργά ότι για να έχουμε αγορές που λειτουργούν χρειαζόμαστε συνεκτικές κοινωνίες».

«ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ»

Οι παρενέργειες από την εμπόλεμη κατάσταση, δείχνουν να απειλούν με εκτροχιασμό διάφορα σχέδια της κυβέρνησης. Είναι κάτι που σας φοβίζει;

«Το βασικό μέτωπο για όλους μας στην πολιτική είναι τα πραγματικά προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση. Η εγγυημένη επάρκεια των αγαθών, η ένταση των ελέγχων και τα βαριά πρόστιμα για όσους διανοηθούν να κερδοσκοπήσουν, τα αυξημένα αποθέματα σε ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που την 1η Νοεμβρίου θα φθάσουν στο 80% των διαθεσίμων αποθηκευτικών χώρων, και η στήριξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα των ευάλωτων, είναι τα μέσα που διαθέτουμε. Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα. Εχει ήδη διαθέσει 4 δις και συνεχίζει. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία με υπευθυνότητα. Είμαστε στο μέσο της καταιγίδας και όποιος δεν μετράει τις δυνάμεις της χώρας και δεν λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον, λαϊκίζει επικίνδυνα. Δεν είμαστε στο 2014. Οι πολίτες έχουν μνήμη που φροντίζει να τους τη φρεσκάρει με τις, άνευ κοστολόγησης εξαγγελίες του ο κ.Τσίπρας, σαν να ξαναφύτρωσαν τα λεφτοδεντρα την άνοιξη. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται τις κρίσεις με ευθύνη και φροντίζει όσους δεν τα καταφέρνουν».

Την ίδια στιγμή, τα εκλογικά σενάρια έχουν φουντώσει. Το κλίμα… σηκώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, πέρα από το γεγονός ότι σκοτώνει τα σενάρια, επιβεβαιώνει και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και αξιολογούνται στο τέλος της θητείας τους».