Το άρθρο μου στον Ελεύθερος Τύπο
«Ο Πούτιν κάνει ξανά την Ευρώπη μεγάλη». Ο τίτλος του «Politico» είναι ενδεικτικός των σκληρών μαθημάτων που δίνει η εισβολή στην Ουκρανία, όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ενδοιασμοί για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ξεπεράστηκαν σε μία νύχτα, στο Βερολίνο, στη Ρώμη, στη Χάγη. Ακόμα και η Βουδαπέστη δεν διανοείται να πει «όχι» στις κυρώσεις, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η Ευρώπη δρα άμεσα ως οντότητα που εκπροσωπεί όχι μόνο τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο αλλά, κυρίως, ως θεματοφύλακας των αξιών της Δύσης. Τελικά, ο Πούτιν προσφέρει… καλές υπηρεσίες στην Ενωση με τις επιλογές του και θα εξηγήσω ευθύς αμέσως γιατί:
Η ΕΙΣΒΟΛΗ της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία αμυντικού πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), με προφανή στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ενωσης και της δυνατότητάς της να παρεμβαίνει ως διεθνής παίκτης. Τα 27 κράτη-μέλη στην Ε.Ε. επενδύουμε σε αμυντικές δαπάνες τέσσερις φορές το ποσό που ξοδεύει η Ρωσία. Ωστόσο, λείπουν ο συντονισμός και τα κοινά κριτήρια. Η προεδρία Μακρόν πριν ξεσπάσει η κρίση είχε ήδη δρομολογήσει τη Σύνοδο Κορυφής για την Αμυνα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ιστορική στροφή της Γερμανίας και η απόφαση του καγκελαρίου Σολτς να επενδύσει 100 δισ. στην άμυνα είναι ενδεικτικές των κεφαλαίων που πρόκειται να δαπανηθούν στη νέα εποχή. Μένει πλέον η απόφαση για κοινή παραγωγή στρατιωτικού υλικού και βαρέων οπλικών συστημάτων (οχήματα, αεροσκάφη, πολεμικά πλοία). Η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί τις αξίες της με όλα τα διαθέσιμα μέσα και να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα, χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα που παράγει στο έδαφός της και χρηματοδοτούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Η ΕΙΣΒΟΛΗ της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη της ενεργειακής αυτονομίας της Ε.Ε., ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της Ενωσης. Η Κομισιόν καλείται πλέον να παρουσιάσει, εντός της εβδομάδος, τη δεύτερη εργαλειοθήκη για βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έπειτα από αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών. Η συγκεκριμένη πρόταση συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθώς η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει, η Ε.Ε. κινείται πλέον στον αστερισμό της επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες και στην αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Στην πατρίδα μας αναδεικνύεται ως επείγουσα η ανάγκη να αυξηθούν η ενημέρωση των πολιτών και η δημόσια αποδοχή στις υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς θολή επιχειρηματολογία και με πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Βραχυ-μεσοπρόθεσμα επιταχύνονται και οι υποδομές αποθήκευσης LNG, έτοιμες να υποδεχθούν υδρογόνο, παράμετρος που ευνοεί τα στρατηγικής σημασίας σχέδια της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου.
Η ΕΙΣΒΟΛΗ του Πούτιν στην Ουκρανία λειτουργεί και ως καταλύτης για να διαλυθούν όλες οι ψευδαισθήσεις για το «ξανθό γένος» στην πατρίδα μας. Οι κρυφοί και φανεροί θαυμαστές του απολυταρχισμού στη Ρωσία όχι μόνο αποκαλύπτονται, αλλά καλούνται να πάρουν θέση επί των νεκρών αμάχων, της παραβίασης των συνόρων και της διεθνούς έννομης τάξης. Ετσι αβίαστα πληροφορηθήκαμε την προτίμηση του κ. Βαρουφάκη, τον θαυμασμό του κ. Βελόπουλου για τον «ηγέτη» και τις χωρίς προηγούμενο αγκυλώσεις της Αριστεράς που καθορίζουν τη στάση του ΚΚΕ και εγκλωβίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με όλα αυτά κατατάχθηκαν ευθέως στη σφαίρα της γελοιότητας τα σενάρια συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση.
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΩΝΤΑΣ την Ουκρανία, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, ο Πούτιν αφαίρεσε κάθε επιχείρημα από τους Ευρωπαίους και εγχώριους υποστηρικτές του. Τράβηξε μια κόκκινη γραμμή, με το αίμα αθώων πολιτών. Πλέον το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Με τη Δημοκρατία ή με τον Απολυταρχισμό; Με τη Διεθνή Εννομη Τάξη ή με τον Αναθεωρητισμό; Ουδετερότητες, ίσες αποστάσεις και ευχολόγια, στην πιο σκοτεινή ώρα της Ιστορίας δεν γίνονται δεκτές. Η σελίδα γύρισε και σε αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων θα ζήσουν τα παιδιά μας.