Το άρθρο μου στο protothema.gr

«Το αργότερο ως το Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουμε ψηφίσει στην ολομέλεια το Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, συστήνοντας στα κράτη-μέλη τον οδικό χάρτη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την επόμενη μέρα από τη αντιμετώπιση της νόσου για τους πολίτες μας. Σε αυτό τον οδικό χάρτη υπάρχει μια επιστημονική επισήμανση με ιδιαίτερη σημασία: Μπορούμε να προλάβουμε τουλάχιστον το 40% των περιστατικών καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο μήνας που διανύουμε, ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά συχνότητας κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως, μετά τους καρκίνους μαστού, εντέρου και πνευμόνων. Συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων καρκίνων που αφορούν σε γυναίκες νεότερες των 45 ετών.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ετησίως 250 γυναίκες, από τα 600 περίπου νέα περιστατικά το χρόνο, χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται περίπου 100.000 νέα περιστατικά.
Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, τα κράτη-μέλη δεν έχουν εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητες πρόληψης καρκίνων που προέρχονται από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ξεκινώντας από τον εμβολιασμό. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως είναι το γνωστό τεστ Παπανικολάου. Όμως, το 35% των κρατών-μελών διαθέτει κυρίως ευκαιριακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου, μία στις τέσσερις χώρες της ΕΕ δεν διαθέτουν εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του HPV για τα κορίτσια, ενώ, επί του παρόντος, λίγο περισσότερες από τις μισές χώρες δεν εμβολιάζουν ή δεν σχεδιάζουν να εμβολιάσουν αγόρια καθώς και κορίτσια. Στις χώρες όπου υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και των δύο φύλων, τα ποσοστά εμβολιασμού στα αγόρια είναι χαμηλότερα. Χαρακτηριστικά στην Ιταλία, το ποσοστό των εμβολιασμένων αγοριών είναι το 40% του αριθμού των εμβολιασμένων κοριτσιών.

Στην Ελλάδα το αναμενόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα αγόρια κατά του ιού HPV δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Έρευνες για την Ελλάδα δείχνουν, ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν ελαττώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εμβολιασμός τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών, μπορεί να αποδειχθεί στο εγγύς μέλλον η καλύτερη στρατηγική πρόληψης, καθώς θα μειωθούν τα ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας που σχετίζονται με τους HPV-ιούς, αλλά και γιατί θα περιοριστούν οι δαπάνες υγείας της κάθε χώρας.

Το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, που εκπονήσαμε στην Επιτροπή Καταπολέμησης του Καρκίνου (BECA) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει δύο «εμβληματικές» δεσμεύσεις που σχετίζονται με τον HPV.

Η πρώτη είναι, η χρήση ειδικών κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health και άλλων χρηματοδοτικών μέσων για την υποστήριξη των προσπαθειών των κρατών-μελών να επεκτείνουν τον τακτικό εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών προκειμένου να εξαλειφθούν όλοι οι καρκίνοι που προκαλούνται από τον HPV. Στόχος του σχεδίου είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού-στόχου της ΕΕ για κορίτσια και να αυξηθεί σημαντικά ο εμβολιασμός των αγοριών έως το 2030.

Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός νέου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου που θα υποστηρίζεται από την ΕΕ για να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίσουν ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ θα λαμβάνει τον απαραίτητο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2025. Το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από κοινοτική χρηματοδότη και θα δίνει έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς, την πρόσβαση, την ποιότητα και τα διαγνωστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω, ότι η πολιτική ασκείται δια του παραδείγματος. Συνεννοήθηκα με τα δύο παιδιά μου, κορίτσι και αγόρι 13 ετών και εμβολιάστηκαν μέσα στην πανδημία και κατά του HPV. Η Επιστήμη, μας διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό όπλο. Δεν έχουμε παρά να το χρησιμοποιήσουμε για να θωρακίσουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους. Τους το οφείλουμε!»
 

* Η κυρία Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

** Η MSD Ελλάδος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.