Μ. Σπυράκη στο GRTimes: Ευκαιρίες και στην Ελλάδα από την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο
Η παγκόσμια δέσμευση για μείωση των ρύπων μεθανίου κατά 30% έως το 2030, οδηγεί σε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για δουλειές και στην Ελλάδα, που θα δούμε σύντομα, δηλώνει σε συνέντευξη της στο GRTimes η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία ηγήθηκε της σχετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Τι είπε για ακρίβεια σε ενέργεια – καταναλωτικά αγαθά, ενεργειακή μετάβαση, αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η δέσμευση για τη μείωση εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030, την οποία υπογράφουν περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Καναδά και της Βραζιλίας αποτελεί μια καινούρια εποχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τονίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η συμβολή της οποίας στην εν λόγω συμφωνία ήταν καίρια, καθώς η ίδια ήταν αυτή που προώθησε τη σχετική στρατηγική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια στο Εnergy day της Κομισιόν στην COP26, στη Γλασκώβη.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιστροφή της από τη διάσκεψη της Γλασκώβης στη Θεσσαλονίκη και μιλώντας στο GRTimes, η ευρωβουλευτής αναφέρει πως ήταν μεγάλη τιμή για την ίδια ότι ηγήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Πρωτοβουλία για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου, καθώς μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, όχι περισσότερο από 1,5 χρόνο, διαπιστώθηκε πως παίρνει σάρκα και οστά αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τον πλανήτη και για όλους μας.
«Η μείωση των ρύπων του μεθανίου είναι ο ευκολότερος και ο γρηγορότερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή , είναι ο τρόπος που χρειάζεται το χαμηλότερο κόστος και είναι ο τρόπος συγχρόνως που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για δουλειές» τονίζει, προσθέτοντας πως σε όλη τη διάρκεια σύνταξης της σχετικής Έκθεσης, υπήρξε πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά της Ελληνικής βιομηχανίας, των Ελλήνων αγροτών και από την πλευρά της Ελληνικής ενεργειακής βιομηχανίας.
Εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας αυτής, πέρα από την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κα Σπυράκη, επισημαίνει ότι Έλληνες αγρότες, έδειξαν σημαντική διάθεση να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες που αφορούν στη συγκέντρωση της κοπριάς και των υπολειμμάτων διατροφής των μεγάλων κυρίως ζώων, ενώ την ίδια στιγμή και ο ΔΕΣΦΑ να λαμβάνει πρωτοβουλίες – πιλοτικές κατ` αρχήν – που μπορούν να μετουσιωθούν σε δουλειές, για τη μετεξέλιξη της κοπριάς και των υπολειμμάτων τροφής, σε βιοαέριο, βιομεθάνιο και τελικά στο δίκτυο.
«Δημιουργούνται λοιπόν έτσι, ευκαιρίες για δουλειές, ευκαιρίες που δίνουν σε μεγάλες και μικρότερες φάρμες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ενέργεια από τα υπολείμματα και από την κοπριά και συγχρόνως να διοχετεύουν την υπόλοιπη ενέργεια στο δίκτυο» λέει η ευρωβουλευτής, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στην υλοποίηση των δύο πιλοτικών προγραμμάτων του ΔΕΣΦΑ.
Ανέφερε επίσης πως μεγάλη σημασία πια, έχει και η διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά των οργανικών που πρέπει να διαχωρίζονται στην πηγή και να είναι συγκεντρωμένα ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε την οικονομία μας στη νέα εποχή και η εποχή της Κυκλικής Οικονομίας, με τις στρατηγικές που κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των ρύπων, βοηθάει πάρα πολύ στο να δημιουργηθούν καινούριες ευκαιρίες για δουλειές. Όχι μόνο για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες αλλά και για τους νέους επιστήμονες και για τους τεχνικούς. Νομίζω αυτό θέλουμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά, η κα Σπυράκη είπε πως η πίεση στα νοικοκυριά είναι πολύ μεγάλη «και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα τεράστιο ποσό, 500 εκ ευρώ σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρήματα».
Επισήμανε πως το ενεργειακό κόστος «καθορίζει τις ζωές μας» τη συγκεκριμένη περίοδο και πως για αυτόν τον λόγο η χώρα μας πρέπει να γίνει ενεργειακά αυτόνομη.
Για να γίνει αυτό, η κα Σπυράκη είπε πως πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή ενέργειας με «πράσινους» τρόπους, αλλά και να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και των σπιτιών μας, κατεύθυνση για την οποία η χώρα μας διαθέτει και το 6% του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Έθιξε ακόμη το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με τη χώρα μας να είναι στην 4η θέση στην Ε.Ε, πρόβλημα που σύμφωνα με την ίδια πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, μεταξύ άλλων με στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές και στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στη χώρα, «με στόχο να δούμε τον λογαριασμό και το κόστος να πέφτει και συγχρόνως να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
Ταυτόχρονα όπως είπε, πρέπει να ενισχύονται οι ευάλωτοι καταναλωτές και σωστά κατά την ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει μόνο αυτούς μη μειώνοντας συνολικά τους φόρους, καθώς «ένα οριζόντιο μέτρο θα έδινε την ευκαιρία σε όλους, προνομιούχους και μη, να έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση, ενώ υποστήριξη χρειάζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι».
Γίνεται και φθηνή και καθαρή ενέργεια – Να φύγουμε μακριά από τις θεωρίες συνωμοσίας
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το κόστος της καθαρής ενέργειας, η ευρωβουλευτής δήλωσε πως για να είναι φθηνή, πρέπει να έχουμε πολλή. «Και για να είναι πολλή η καθαρή ενέργεια, πρέπει να υπάρχει υψηλή δημόσια αποδοχή και άμεσες επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια» υπογράμμισε, θέτοντας ως προαπαιτούμενο ότι οι πολίτες πρέπει να φύγουν μακριά από τις θεωρίες συνωμοσίας και να μπουν στη λογική της νομιμότητας και της ένταξης της ανεμογεννήτριας, του μεγάλου φωτοβολταϊκού, του μικρότερου φωτοβολταϊκού, της πράσινης στέγης κτλ, στην καθημερινότητα τους.
«Με αυτόν τον τρόπο η ενέργεια θα είναι πολλή, θα είναι φθηνή, θα μπορεί να αποθηκεύεται ταυτόχρονα, διότι η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα και πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και υποδομές αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας και θα είμαστε πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα αυτό που πληρώνουμε τώρα είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και δη από τον έναν προμηθευτή που ως επί το πλείστον η Ρωσία.
Στοίχημα η στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βασίζονται στο λιγνίτη, μέχρι την ενεργειακή μετάβαση
Σε ερώτημα για την επαρκή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βασίζονται στον λιγνίτη, μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, η Μαρία Σπυράκη, έκανε λόγο για ένα στοίχημα για το οποίο διατίθενται πάρα πολλοί πόροι.
«Ένα άθροισμα πόρων που ωθεί την περιοχή, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας να αλλάξει ρότα και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, είναι ένα σχέδιο πολυδιάστατο. Δεν αφορά μόνο την ενέργεια και τον τρόπο παραγωγής της στη Δυτική Μακεδονία που είναι μια περιοχή με υψηλή βιομηχανική παράδοση. Αφορά και την αγροτική καλλιέργεια και την αγροτική ανάπτυξη, αφορά και την τουριστική και την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι να ενώσουμε δυνάμεις και να τρέξουμε. Αν μας λείπει κάτι σε αυτήν την περίπτωση είναι η ταχύτητα και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας».
Να εμβολιαστούμε για να περάσουμε την πανδημία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες
Σχολιάζοντας τέλος την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, η ευρωβουλευτής τόνισε πως είναι κοντά η προσωποποίηση της καμπάνιας εμβολιασμού, «ώστε να διαλυθούν οι μύθοι και τουλάχιστον οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν, να απαντήσουμε στις αμφιβολίες τους και να τους δώσουμε την ευκαιρία να εμβολιαστούν».
Κατά τη γνώμη της πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση και οι γιατροί και οι σύλλογοι και η τοπική αυτοδιοίκηση κτλ, ενώ πρέπει το εμβόλιο να είναι προσβάσιμο, πράγμα για το οποίο όπως είπε, μπορεί πχ να βοηθήσει η χρήση μικρών εμβολιαστικών κέντρων με βαν.
«Οι γιατροί έχουν απόλυτη υποχρέωση να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, εξηγώντας στους ασθενείς τους την αλήθεια, λέγοντας τους πως δεν έχουν παρά απειροελάχιστες πιθανότητες να έχουν προβλήματα και επιπτώσεις από το εμβόλιο, αλλά έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και να βρεθούν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο» επισήμανε.
Όπως είπε η κα Σπυράκη, το καλοκαίρι πήγε για εμβόλιο τα δύο της παιδιά που έχουν μόλις συμπληρώσει τα 13 χρόνια, λέγοντας πως ήταν χρέος της για να μπορούν να είναι ασφαλή και θωρακισμένα, προσθέτοντας ότι στο σχολείο βρέθηκαν με κρούσματα, αλλά στα τεστ τα ίδια ήταν στη συνέχεια αρνητικά.
Κατηγορηματική ήταν επίσης πως η οικονομία δεν πρέπει να ξανακλείσει. «Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να κλείσουμε την κοινωνία μέσα και κυρίως δεν έχουμε καμία δυνατότητα να αφαιρέσουμε το δικαίωμα των εμβολιασμένων, έναντι κυρίως εκείνων που επιμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας».
Καταλήγοντας, η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε την τεράστια σημασία που έχει το εμβόλιο για την υγεία των πολιτών και των οικογενειών τους. «Και να περάσουμε αυτόν τον “κάβο”, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Να μετρηθούμε τα Χριστούγεννα και να είμαστε πάλι εδώ. Να μετρηθούμε τον Φεβρουάριο και να είμαστε πάλι εδώ. Nα είμαστε όλοι γεροί».