Άρθρο στην Liberal
Κανονικά θα ήταν μαραθώνιος. Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λειτουργούσε σε όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβάνοντας προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία του καθενός μας από εμάς, ακόμη και αν ήταν απολύτως αναγκαίο για τη διασφάλιση της πρόσβασης μας στην απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν χρόνια για να θεσπιστεί.
Τώρα είναι σπριντ. Το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» που θα αποκαταστήσει την ελευθερία των μετακινήσεων στην ΕΕ προχωρά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την περασμένη εβδομάδα εγκρίναμε με 468 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές τη διαδικασία του Κανονισμού 163, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στον ελάχιστο χρόνο στην εξέταση και την τροποποίηση της σχετικής πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν. Το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» έρχεται με τη μορφή Κανονισμού, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη.
Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου από 26-29 Απριλίου θα κληθούμε να δώσουμε εντολή διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν και το Συμβούλιο επί του κειμένου, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τροποποιήσεις.
Η βασική ανησυχία είναι τα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα και η χρήση τους. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν στο πιστοποιητικό θα περιλαμβάνονται τα ελάχιστα αναγκαία προσωπικά δεδομένα: ονοματεπώνυμο, χώρα που έγινε το εμβόλιο, ή το τεστ, το είδος του εμβολίου ή του τεστ και η ονομασία του κέντρου που διεξήγαγε το τεστ καθώς και η ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ για όσους έχουν νοσήσει. Για τους τελευταίους το πιστοποιητικό προτείνεται να έχει διάρκεια 180 ημέρες από την ημέρα του πρώτου θετικού τεστ.
Στην πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει διασυνοριακή ανταλλαγή των δεδομένων μόνο για την περίπτωση της διασταύρωσης της αυθεντικότητα του πιστοποιητικού.
Τη βασική αρμοδιότητα στον Κανονισμό για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» έχει η επιτροπή LIBE, αρμόδια για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ, ενώ η επιτροπή ENVI ως αρμόδια για τη δημόσια υγεία καταθέτει γνωμοδότηση.
Είναι φυσικό και αναμενόμενο να προωθήσουμε την αυστηρότερη δυνατή διατύπωση για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων καθώς και την εξασφάλιση ότι το πιστοποιητικό δεν θα λειτουργήσει ως δυσμενής διάκριση έναντι όσων δεν έχουν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Στην πρόταση της Κομισιόν υπάρχει ήδη ειδική αναφορά σε αυτή τη διάσταση.
Κάνοντας σπριντ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου 17-20 Μαίου θα έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία, από την πλευρά μας υπερψηφίζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο.
Τα κράτη-μέλη οφείλουν στο μεσοδιάστημα να συνεργαστούν με την Κομισιόν για τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα.
Κάπως έτσι θα πάρουμε βήμα-βήμα τη ζωή μας πίσω. Αποκαθιστώντας μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ελευθερία των μετακινήσεων των πολιτών με βάση το άρθρο 21.1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ