Ο Σεπτέμβριος έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως ο μήνας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνδιοργάνωσε, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης. Η Μαρία Σπυράκη είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα στην Επιτροπή BECA (Ειδική Επιτροπή καταπολέμησης του καρκίνου) που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει η οριζόντια νομοθεσία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Kαρκίνος στην παιδική και εφηβική ηλικία, “Μια μάχη που μπορούμε να κερδίσουμε” . Αποτελέσματα ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ο Σεπτέμβριος έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως ο μήνας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνδιοργάνωσε, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης. Η Μαρία Σπυράκη είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα στην Επιτροπή BECA (Ειδική Επιτροπή καταπολέμησης του καρκίνου) που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει η οριζόντια νομοθεσία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε αξιέπαινη  την πρωτοβουλία η οποία αφορά τα πιο ευαίσθητα μέλη των κοινωνιών. Όπως ανέφερε ο παιδικός καρκίνος αφορά περίπου 300 άτομα ανά έτος στην Ελλάδα. «Επομένως, είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί έγκαιρα ώστε οι ψυχολογικές επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες δυνατές», είπε . 
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος επέστησε την προσοχή στο τρίπτυχο «διάγνωση – νοσηλεία – πρόβλεψη», παράλληλα ζήτησε την ενίσχυση της δεξαμενής της «Ελπίδας» για τον μυελό των οστών. 
  Στην εκδήλωση συμμετείχε η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη,  Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών µε καρκίνο «Ελπίδα»,  η οποία  έκανε λόγο για μέρα ορόσημο και έναυσμα για την ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας. Η κα. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στην 30χρονη εμπειρία της με την ενασχόληση και υποστήριξη των οικογενειών που βιώνουν τον παιδικό καρκίνο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «30 χρόνια μετά όλα είναι διαφορετικά! Έχουμε το ογκολογικό μας νοσοκομείο, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Τα ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου είναι ποια εντυπωσιακά, αφού 3 στα 4 παιδιά μας γίνονται καλά. Η πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε αυτονόητη.  Ολόκληρη η οικογένεια της Ελπίδας εργάστηκε αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να επιτύχουμε στον στόχο που είχαμε εξαρχής θέσει: να μην χάνεται ούτε ένα παιδί, ενώ μπορεί να σωθεί.» Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο νέο υπερσύγχρονο κέντρο κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας το οποίο χαρίζει ελπίδα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου καθώς  και στην αύξηση των δοτών του μυελού των οστών, γεγονός που επιτρέπει σε ακόμα περισσότερα παιδιά να βρουν ένα συμβατό δότη.  
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Πίστη» Σύλλογος γονέων-παιδιών µε καρκίνο, κα Αναστασία Σταµατέα, καθώς και η κα Μένια Κουκουγιάννη, Συνιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Η κα. Σταματέα, μίλησε για τα απαιτούμενα εναλλακτικά μοντέλα κινητοποίησης των εθελοντών. Επίσης  ανέφερε ότι είναι ευκαιρία αυτή την περίοδο, την περίοδο της πανδημίας, που αυξήθηκε η κοινωνική ευαισθησία να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτή την ευαισθησία. 

Η κα. Κουκογιάννη, σημείωσε  ότι 1/3 των ευρωπαίων πολιτών κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον τον καρκίνο. «Επομένως, απαραίτητη είναι η εξασφάλιση της μακροχρόνιας ιατρικής φροντίδας των “long survivor”. Άρα απαραίτητο είναι το μητρώο δυσπλασιών της παιδικής ηλικίας. Για όλα αυτά «Συνεργασία» είναι η μαγική λέξη!» είπε χαρακτηριστικά.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν επιστήμονες τόσο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και από Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κα Φανή Αθανασιάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εστίασε στην έγκαιρη διάγνωση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από το 1975 και έπειτα, για την μείωση της θνησιμότητας των παιδιών και εφήβων με καρκίνο. Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ογκολογίας Αιματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογία, Αντώνης Καττάμης, αναφέρθηκε στις θεραπείες του καρκίνου και στις εξελίξεις τους, αλλά και στην ανεπαρκή πρόσβαση μέσω της ασφαλιστικής τους κάλυψης που έχουν οι «μικροί» ασθενείς με καρκίνο. Ο Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Χατζηπαντελής εστίασε στον εφηβικό καρκίνο. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι υπάρχει ανεπαρκής αριθμός γιατρών με γνώσεις και εμπειρία στην εφηβική ιατρική. Τέλος, η ακαδημαϊκή υπότροφος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", κα Κατερίνα  Κατσιμπάρδη, ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις του καρκίνου στην μετέπειτα ζωή των ασθενών και στον τρόπο ενημέρωσης και αντιμετώπισης τους. Όλοι τους εστίασαν στο ότι σε όλες τις αποφάσεις πρέπει να συμμετέχει σύσσωμη η οικογένεια και τα παιδιά. 
Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας στην εκδήλωση συμμετείχε η υφυπουργός κα Ζωή Ράπτη. Η κα. Ράπτη τόνισε ότι με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μόνο 20% των ασθενών, παιδικού καρκίνου, έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας, ενώ ευτυχώς το 80% καταφέρνει να ιαθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Συλλόγου Ελπίδα και στο γεγονός ότι έχει ενταχθεί η ογκολογική μονάδα παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», στην οποία παρέχεται σημαντική επιστημονική και ιατρική γνώση από εξειδικευμένο προσωπικό, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον η υφυπουργός παρουσίασε τη δρομολόγηση, από το υπουργείο, του μητρώου ασθενών με σπάνιο καρκίνο, στους οποίους συγκαταλέγεται ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας, με στόχο την βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Παράλληλα, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των επιστημονικών ομάδων των ογκολογικών κλινικών με ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους για την υποστήριξη των «μικρών μαχητών» και των οικογενειών τους. Τέλος, παρουσίασε τα προγράμματα ευαισθητοποίησης, που σχεδιάζει να εφαρμόσει του Υπουργείο Υγείας, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την βέλτιστη της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου» κατέληξε η κ. Ράπτη.
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κ. Εξαδάχτυλος, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού για τον επόμενο Σεπτέμβριο με περισσότερα δεδομένα, στα οποία θα συμβάλει η δημιουργία του μητρώου αλλά και επιπλέον όπλα, για τον παιδιατρικό και εφηβικό καρκίνο.  « Τα παιδιά δίνουν τη δύναμη στον γιατρό κρατώντας το χέρι στον γιατρό. Είναι μία αμφίδρομη σχέση» , είπε χαρακτηριστικά ο κ Εξαδάχτυλος . Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας για την ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών σε τροφές που καταναλώνουν συνήθως τα παιδιά.
Η κα  Σπυράκη έκλεισε την εκδήλωση αναφέροντας πως την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει τη χρήση του διοξειδίου του τιτανίου, και θα ζητήσει χαμηλότερα όρια για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά.  
Όλα τα στοιχεία της ενημερωτικής ημερίδας για τον παιδικό καρκίνο θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και έντυπα