Απάντηση της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη για τα κρούσματα ψώρας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης : Η Κομισιόν χρηματοδοτεί με συνδυασμό δράσεων τη διασφάλιση της υγείας στα σχολεία. Μόνο για την περίοδο 2014-18 η χρηματοδότηση έφτασε τα 96 εκ. ευρώ.
Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει για την διασφάλιση της υγείας στα σχολεία η Ευρωπαική Ένωση, επισήμανε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με τα τρία κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας της ψώρας που σημειώθηκαν σε ειδικό σχολείο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Επίτροπος, μόνο κατά τα 2014-2018, περίπου 96 εκατ. ευρώ, ήτοι το 34 % του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την υγεία, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που στηρίζουν τον πρώτο στόχο του προγράμματος για την υγεία —προαγωγή της υγείας, πρόληψη των ασθενειών και προώθηση υποστηρικτικών πλαισίων για υγιεινούς τρόπους ζωής με βάση την αρχή «η υγεία σε όλες τις πολιτικές».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρόλο που το πρόγραμμα δεν εστιάζει σε συγκεκριμένους χώρους (όπως τα σχολεία), αρκετές από τις πρωτοβουλίες του υλοποιήθηκαν σε σχολεία ή προορίζονταν για αυτά. «Ένα παράδειγμα είναι η επιχορήγηση λειτουργίας που παρέχεται στο ίδρυμα-δίκτυο Schools for Health in Europe, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των νέων στην Ευρώπη και στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα σχολεία. Επιπλέον, μία από τις κατηγορίες στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2019 αναγνώρισε τις ορθές πρακτικές των σχολείων για την πρόληψη και τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους» επισήμανε η κ. Κυριακίδη.
Κατέληξε δε ότι, αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης της υγείας στα σχολεία, καθώς και της πρόληψης και του ελέγχου της ψώρας, η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη των νέων, μεταξύ άλλων και στις σχολικές εγκαταστάσεις, εναπόκειται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη.
Στην ερώτησή της η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, είχε αναφέρει ότι τα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των μαθημάτων και την προσωρινή σφράγιση του σχολείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απολύμανσης και η θεραπεία μαθητών και καθηγητών. Επιπλέον ανέφερε ότι πρόκειται για δερματική ασθένεια που μεταδίδεται με τον συνωστισμό ατόμων στον ίδιο χώρο. Κατά συνέπεια, τα παιδιά, οι μαθητές και τα άτομα που έρχονται συχνά σε επαφή μαζί τους (νηπιαγωγοί και δάσκαλοι) ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προσβολής από αυτήν.